home

Renovarea centrelor de transfuzii

Centrele de transfuzii reprezintă o verigă importantă a sistemului transfuzional. Transformarea acestora în spaţii moderne, dotate cu echipamente la standarde europene care să asigure donatorilor atât condiţiile propice derulării actului medical, cât şi un spaţiu primitor şi cald, care să îi motiveze să revină, reprezintă o prioritate pentru noi.

În prezent, mai mult de 414.140 de pacienţi beneficiază direct, anual, de sângele colectat în condiţii de maximă siguranţă în cele 18 centre renovate.

Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, cel mai mare centru din ţară, a fost primul centru reabilitat în cadrul programului „O şansă pentru viaţă”. Noul spaţiu asigură donatorilor un circuit optimizat care a redus timpul de pre-donare cu 50%. Mai mult, acest mediul sigur, cald şi primitor, favorizează transformarea donatorilor în donatori fideli şi creşte astfel numărul celor care donează pentru categorii “speciale” de bolnavi: copii, persoane bolnave de cancer etc.

În iulie 2015 a fost finalizată renovarea, dotarea şi modernizarea circuitului donatorilor din alte 7 centre de transfuzii din ţară: Buzău, Cluj Napoca, Giurgiu, Iaşi, Slatina, Suceava şi Târgu Jiu. În selecţie acestora s-a ţinut cont de numărul de donatori deserviţi, de gradul de deteriorare, în special în ceea ce priveşte circuitul donatorului şi de lipsa aparaturii medicale moderne.

În 2016 am continuat cu alte 10 centre: Arad, Alba Iulia, Braşov, Constanţa, Călăraşi care au fost renovate şi dotate iar Bistriţa, Drobeta-Turnu Severin, Sfântu Gheorghe, Slobozia şi Târgu Mureş au fost dotate cu echipamente noi, performante, folosite în recoltarea şi prelucrarea sângelui.
În total am renovat 28247 mp şi am donat peste 300 de echipamente.