Donare benevolă

Donarea benevolă este donarea de sânge fără recompense materiale (ex. bonuri de masă). În Uniunea Europeană bonurile de masă au o valoare simbolică şi sunt folosite doar în cazul în care centrul de transfuzii nu poate pune la dispoziţia donatorilor un prânz care să le ajute organismul să se refacă, în urma donării. În România, acestea sau alte recompense şi facilităţi reprezintă, uneori, un important factor motivaţional, care poate determina persoană să ascundă informaţii vitale pentru acceptarea/respingerea lui că donator.

În procesul de donare, o etapă importantă este completarea, pe proprie răspundere, a unui chestionar care urmăreşte identificarea bolilor din istoricul donatorului şi a potenţialelor riscuri de transmitere a unor virusuri. Această etapă poate fi compromisă de dorinţa obţinerii beneficiilor materiale (bonuri, bunuri, abonamente sau bilete la spectacole etc). Astfel, ascunderea adevărului privind antecedentele patologice poate avea două consecinţe:

  • Irosirea resurselor materiale şi de timp cu un sânge care în urma testării se dovedeşte a fi contaminat şi care nu poate fi folosit
  • Introducerea în sistem a unui sânge nesigur, provenit de la un donator aflat în fereastra imunologică (fereastra imunologică este perioada între momentul în care organismul intră în contact cu un virus şi momentul detectării acestuia în sânge).

Există virusuri care au o fereastră imunologică de până la şase luni. De aceea, donatorul de sânge trebuie să nu fi intrat, cu şase luni înaintea donării, în contact cu virusuri, purtători de virusuri sau cu instrumentar medical contaminat sau cu risc de contaminare şi astfel să pună în pericol siguranţa sângelui donat.

Intervenţiile chirurgicale de orice tip (inclusiv stomatologice), contactul cu ace (inclusiv cu cele folosite în efectuarea tatuajelor) sau cu orice instrumentar medical care atinge sângele interzic donarea pentru o perioadă de şase luni. Astfel, donatorii de sânge trebuie să declare dacă au avut intervenţii medicale, stomatologice sau dacă au intrat în contact cu persoane infectate cu boli transmisibile.

Donarea de sânge trebuie să fie un proces sigur atât pentru donator cât şi pentru primitor, iar donarea benevolă creşte siguranţă produselor sanguine.