Despre

O şansă pentru viaţă este cel mai amplu program naţional de donare de sânge derulat până în prezent în România. Implementat de Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România, acesta a fost lansat în luna mai 2008 cu scopul de a îmbunătăţi sistemul transfuzional românesc.
Programul cuprinde trei componente: campanii media de informare şi conştientizare cu privire la importanţa donării de sânge, campanii mobile de donare de sânge şi proiecte de renovare şi dotare a unităţilor de transfuzii.

Probleme identificate
Zeci de pacienţi sunt afectaţi zilnic de lipsa sângelui din centrele de transfuzii. Sănătatea şi chiar viaţa acestora sunt puse în pericol prin amânarea tratamentului sau intervenţiilor chirurgicale. Acest lucru se întâmplă deoarece în România doar 1,7% din populaţia adultă donează sânge, faţă de 66% în Austria sau 52% în Franţa.
Mai mult, produsele sanguine au un termen de valabilitate scăzut, iar anumite preparate se realizează numai din sângele recoltat de la donatori fideli (cei care donează de cel puţin două ori pe an)
O altă problemă identificată a fost aceea că majoritatea centrelor de transfuzii judeţene funcţionează în clădiri insalubre, nerenovate, locaţii care descurajează donatorii şi în care siguranţa transfuzională poate fi afectată. De exemplu, Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, locul în care lunar donează aproximativ 5.000 de persoane, era nerenovat de la înfiinţare (1952).

Soluţiile noastre
Organizarea de campanii media de informare şi educare a populaţiei cu privire la nevoia refacerii stocurilor de sânge şi de produse sanguine sigure şi punerea la dispoziţia potenţialilor donatori a unui site (www.pentruviata.com) cu informaţii utile despre donarea de sânge.
Rezultate:
 • 2 campanii media naţionale de promovare a donării
 • 1 campanie naţională de informare a medicilor de familie despre donarea de sânge.
Campaniile mobile de recoltare sanguină au fost o altă modalitate importantă de a atrage noi donatori şi de a le uşura accesul la procesul de donare. Organizarea de sesiuni de donare la sediile companiilor, instituţiilor şi universităţilor, unde donatorii lucrează/învaţă şi rapiditatea cu care se desfăşura procesul de donare, a convins mii de români să devină donatori, aceştia revenind de trei/patru ori pe an în caravanele noastre. Sesiuni de donare mobilă au fost organizate şi în spaţii publice sau în cadrul unor evenimente.
Rezultate:
 • Am determinat mai mult de 166.000 de persoane să doneze sânge. Cei 74.700 l de sânge astfel recoltaţi au salvat 300.000 de vieţi omeneşti.
 • Am crescut cu 8% numărul donatorilor de sânge la nivel naţional şi cu 15% numărul donatorilor din Bucureşti în primii doi ani de program.
 • Am organizat anual peste 60 de campanii mobile de recoltare sangvină.
 • Am convins zeci de companii, instituţii şi universităţi să se înscrie în programul „O şansă pentru viaţă” şi să sprijine accesul angajaţilor/studenţilor lor la donare prin punerea la dispoziţia organizatorilor a unor spaţii şi acordarea de facilităţi pentru donatori.
 • Am donat o ambulanţă Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, fapt care a crescut cu 30% timpul de răspuns în caz de urgenţe transfuzionale.
 • Am realizat un studiu naţional privind „Motivaţia şi comportamentul donatorilor de sânge tineri“.
Transformarea centrelor de transfuzii sanguine în spaţii moderne, dotate cu echipamente la standarde europene.
Rezultate:
 • 18 centre de transfuzii renovate şi dotate cu aparatură modernă
 • 414.140 de vieți salvate prin renovarea centrelor de transfuzie sanguină (număr de pacienţi beneficiari ai sângelui donat în condiţii de siguranţă transfuzională)
 • 200.000 de români donează acum în spaţii amenajate şi dotate cu aparatură medicală performantă ca urmare a modernizării centrelor de transfuzii (54% dintre donatorii din România)
 • 28.247 de metri pătraţi renovați
 • Am crescut siguranţă transfuzională, am redus timpul pre-donare cu 50%, am transformat centrele de transfuzii într-un loc primitor, cald, în care donatorii să revină cu plăcere, prin renovarea şi dotarea a 18 centre de transfuzii.
„Donarea de sânge este un exemplu de altruism şi umanitate. Ce poate fi mai uman decât un tânăr care donează sângele său unui necunoascut? Majoritatea acestor tineri donatori vin şi revin la Centrul de Transfuzii datorită vouă – Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România. Vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi pentru sistemul transfuzional românesc şi pentru dăruirea cu care în fiecare an contribuiţi la salvarea de vieţi omeneşti.”– Dr. Doina Goşa, director Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti

Organizatori

Asociaţia REACT

Asociația React este o organizație neguvernamentală ce participă semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunități prospere: sănătate, educație, economie socială și dezvoltare comunitară.
Implementăm proiecte integrate, care produc schimbări majore în viața oamenilor prin intervenții adaptate și implicare activă. În cei unsprezece ani de la înființare, aproape 1 milion de români au beneficiat, direct sau indirect, de pe urma activităților derulate de noi. Impactul proiectelor noastre este confirmat de cele 18 premii de excelență naționale și internaționale primite, care ne poziționează printre cele mai premiate organizații din România.
www.asociatiareact.ro, https://www.facebook.com/asociatiareact

Sponsor principal

Vodafone

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei 19 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari - copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 26 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.

Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone şi http://fundatiavodafone-blog.ro.

Parteneri

Ministerul sanatatii

Ministerul sănătaţii